maanantai 7. joulukuuta 2015

Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toiminnan erityispiirteiden tunteminen

Julkinen sektori on kansantalouden osa, joka on valtion tai kuntien omistuksessa. Julkiseen sektoriin lasketaan valtion ja kuntien varsinaisen toiminnan lisäksi mm. sosiaaliturvarahastot (Kela) sekä kuntayhtymät. Julkinen sektori rahoitetaan pääosin veroilla.

Lähes kaikkialla maailmassa järjestys ja turvallisuus toteutetaan julkisen sektorin kautta (oikeuslaitos, poliisi ja armeija).

Yksityinen sektori on osa yhteiskuntaa joka perustuu yksityiseen omistukseen  ja yritystoimintaan.
Yksityisen sektorin toimijoita ovat: toiminimi, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö tai pörssiyhtiö.

Kolmas sektori (vapaaehtoissektori tai nk. järjestökenttä) on yhteiskunnallinen sektori, jonka tunnuspiirteitä ovat voittoa tavoittelematon talous ja ryhmien sosiaaliset tavoitteet.
Kolmannen sektorin toimijoita ovat mm. yhdistykset, osuuskunnat ja säätiöt. Kolmannen sektorin talous eroaa yksityisestä taloudesta siinä, että toimijat eivät tavoittele voittoa. Jos voittoa kúitenkin tulee, se sijoittetaan takaisin toimintaan. Verotuskohtelu on myöskin erilainen kuin yksityisillä yrityksillä.

Suomessa kolmannen sektorin pääasiallisia toimijoita ovat yhdistykset, sillä suurin osa suomalaisista osuuskunnista on siirtynyt yksityiselle sektorille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti